Hoppa till textinnehållet

Månadsspara

Bröllop, sommarstuga, pension, ekonomisk frihet… Närma dig drömmen genom att månadsspara.

Våra konton omfattas av den statliga insättningsgarantin upp till beloppet 1.050.000 kronor.

Så mycket pengar kan det bli när du sparar i fonder

Om du månadssparar 500 kronor på konto har du efter 18 år 108 000 kronor.


Om du istället månadssparar 500 kronor i fonder och den årliga avkastningen är 6 %, då har du efter 18 år närmare 200 000 kronor.


Nedan, i vår sparkalkylator, kan du testa själv hur mycket ditt sparande kan växa.

Graf som visar avkastningen i fonder och på konto

Detta är ingen prognos eller garanti, bara ett illustrativt exempel på hur ditt månadssparande kan utvecklas över tid. Exemplet inkluderar ränta-på-ränta-effekten, som betyder att du tjänar pengar både på ditt ursprungliga sparande och på avkastningen. Vi har inte tagit hänsyn till skatter, avgifter, valutaförändringar eller inflation i beräkningen.

Räkna på ditt sparande i fonder

Börja månadsspara i fonder – så gör du

 1. Bestäm hur mycket du ska månadsspara

  Det bästa sparandet är det som blir av. Det enklaste är att starta ett automatiskt månadssparande. Du väljer en summa att spara, sedan köps fonderna du har valt automatiskt varje månad.

 2. Öppna ett konto

  För att månadsspara i fonder behöver du ett konto att spara på. De flesta väljer att spara på ett Investeringssparkonto, ISK. Du betalar en låg årlig skatt istället för att betala skatt när fonderna säljs.

 3. Välj en fond som passar dig

  Du kan spara i räntefonder, aktiefonder eller en blandning. I räntefonder går värdet varken upp eller ner särskilt mycket- risken är lägre. I aktiefonder kan värdet pendla ganska mycket, upp eller ner - risken är högre. Låter det svårt? Vi kan ge förslag på fonder att spara i.
  Vilken risk passar mig och mitt sparande?

 4. Klart!

  Mer än så behöver du inte göra. Om du vill kan du när som helst ändra ditt månadssparande - öka eller minska summan du sparar eller avsluta sparandet. Självklart kan du även sälja fonderna, det tar då några dagar innan försäljningen går igenom.

ISK omfattas av den statliga insättningsgarantin för pengar på kontot upp till 1.050.000 kronor. Fonder och aktier omfattas av investerarskydd för värdepapper.

Frågor och svar om att månadsspara i fonder

 • Vi kan ge dig förslag på fonder att spara i. Vill du sätta ihop ett eget fondpaket hittar du en mängd fonder i vår fondlista, både från Swedbank Robur och andra fondbolag.

  Fondlistan

 • Möjligheten till avkastning är starkt kopplat till vilken risk du tar. Varje fond har en riskklass som sträcker sig från 1-7, där 1 är låg risk och 7 är mycket hög risk. Förenklat kan man säga att räntefonder oftast har lägre risk och aktiefonder oftast har högre risk. Ju högre riskklass, desto mer kommer fondens värde att variera, både upp och ned. Välj en risk som passar dig.

   

  Fundera också på hur länge du ska spara i fonden. Vill du spara på lång sikt har du kanske råd att ta en högre risk. Om värdet på din fond minskar har du då kanske tid att vänta och se om det hinner går upp igen innan du behöver pengarna.
  Vilken risk passar mig och mitt sparande?

 • Vill du månadsspara i fonder behöver du någon av följande kontotyper: Investeringssparkonto (ISK), fondkonto eller kapitalförsäkring. Många väljer att spara i ett ISK eftersom man då betalar en låg årlig schablonskatt istället för att betala en större engångsskatt när fonderna säljs.

   

  ISK och fondkonto kan du öppna själv i appen eller internetbanken. För att öppna en kapitalförsäkring behöver du kontakta oss.

   

  ISK omfattas av den statliga insättningsgarantin för pengar på kontot upp till 1.050.000 kronor. Fonder och aktier omfattas av investerarskydd för värdepapper.

 • Du kan när som helst sälja dina fonder. Det kan du göra i appen eller internetbanken under menyvalet spara.

 • När du säljer en fond från Swedbank Robur tar det cirka 1–3 dagar innan du har pengarna på ditt konto. Säljer du fonder från ett annat fondbolag kan det ta upp till sex dagar.

 • Skatt på fondsparande fungerar på två olika sätt beroende på om du sparar direkt i fonden eller om du har ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring.

   

  När du sparar direkt i fonden betalar du 30 procent i skatt året efter du sålt dina fonder om de gått i vinst.

   

  Om du har dina fonder på ett Investeringssparkonto (ISK) betalar du ingen skatt vid försäljning av fonder, istället betalar du en årlig så kallad schablonskatt.
  Så fungerar skatten i ISK

   

  Oavsett vilken form du väljer så är skatten alltid förtryckt på deklarationen när du fondsparar.

 • När du sparar i fonder betalar du fondförvaltningsavgifter och skatter. Förvaltningsavgiften beror på vilken fond du valt men för en aktiefond brukar den ligga på mellan 1,0 - 2,5 procent per år. Läs noga vilka avgifter varje fond har innan du väljer den. Skatten beror på vilket konto du valt att placera fonderna i.

 • När ditt sparande växer, genom ränta eller avkastning så tjänar du pengar både på ditt ursprungliga sparbelopp och på ökningen. Exempel: Om du sparar 10 000 kr och avkastningen är 10 %, då ökar kapitalet med 1000 kr. Om avkastningen är 10 % även nästa år, då ökar kapitalet med 1100 kr. Över tid kan det bli stor skillnad!

Prata sparande med oss

Det är aldrig för sent att börja spara och inga summor är för små. 

När du har en buffert på plats kan du börja spara och placera till dina drömmar eller åt ett barn.

 

Kontakta oss idag så hjälper vi dig.  

Ung kvinna leder sin cykel

Informationen på denna sida är framställd av Swedbank för allmän distribution. Sidan är framställd i informationssyfte och innehåller allmän information om produkterbjudanden från Swedbank och Sparbankerna och ska betraktas som marknadsföring. Innehållet på sidan utgör därför inte individuell rådgivning enligt lagen om värdepappersmarknaden eller lagen om finansiell rådgivning till konsumenter. Mottagaren av informationen på sidan bör vara uppmärksam på uttalanden om framtidsbedömningar är förenade med osäkerhet och rekommenderas att komplettera sitt beslutsunderlag med det material som bedöms som nödvändigt. Swedbank påminner om att investeringar på kapitalmarknaden är förenade med ekonomiska risker och du ansvarar själv för dessa risker.