Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Orange kuvert – så förstår du innehållet

Har du också fått ett orange kuvert i brevlådan, eller i din digitala brevlåda, från Pensions­myndigheten? Det handlar om allmän pension och ger dig en översikt.

Kollegor står och pratar under en kafferast

Orange kuvert – så mycket får du från staten

Alla pensionsparare och pensionärer får sitt orange kuvert varje år. Kuvertet innehåller en översikt av din allmänna pension - den del av din pension som staten sätter av när du arbetar och har inkomst.

Tillhör du kanske de som inte ens öppnar kuveret? Du är inte ensam, många upplever att pension är svårt att förstå. Därför går vi igenom innehållet, punkt för punkt.

Sådär. Nu kör vi!

Årsbeskedet för allmän pension i ditt orange kuvert består av 2 delar:

  1. Dina pensionskonton

    Här kan du se kontot för inkomstpension och kontot för premiepension.

    ”Värde 2023-12-31”

    Här visas hur mycket du hade på dina konton förra årsskiftet.

    ”Beslutad pensionsrätt”

    De pengar du har tjänat in till din allmänna pension under det senaste deklarerade inkomståret.

    ”Arvsvinst från avlidnas pensionskonton”

    Den allmänna pensionen betalas ut utifrån förväntad livslängd. Dör man tidigare går pensionskapitalet tillbaka in i systemet och betalas ut i form av arvsvinst. Lever man längre får man i stället från systemet.

    ”Administrations- och fondavgift”

    Även om du inte investerar i fonder på annat sätt så bygger pensionssystemet på ett fondsparande, vilket gör att du också får betala administration och avgift för dem.

    ”Värdeförändring”

    Här visas hur värdet av inkomstpensionen har utvecklats. Inkomstpension grundas på inkomsten, är en del av den allmänna pensionen. Allmän pension består av inkomstpension, premiepension och garantipension. 

    ”Summa intjänad allmän pension”

    Det här är det totala belopp som du hittills har sparat ihop till din allmänna pension.

     

  2. Din premiepension

    Det här avsnittet visar vilka fonder du har och hur deras värde har förändrats under årets som var. Om du inte själv väljer fonder att spara i så görs det automatiskt åt dig.

Pensionsrätter - vad är det?

Pengarna som sätts av till din allmänna pension kallas pensionsrätt och totalt har 18,5 procent av din pensionsgrundande inkomst satts av till den allmänna pensionen. Av dessa går 16 procent ill inkomstpensionen och 2,5 procent till premiepensionen (PPM):

De här siffrorna visar hur mycket du har tjänat in till din allmänna pension under det senast deklarerade inkomståret. När det orangea kuvertet kommer har du inte hunnit deklarera för året som var så därför grundas dessa siffrorna på din deklarerade inkomst för två år sedan.

Så här tar du ditt nästa steg

Kontakta oss för pensionsrådgivning i din internetbank och få en prognos på hur din pension kommer att se ut. Kanske behöver du spara något extra för att nå din drömpension?

Källa: Artikeln är baserad på information från www.pensionsmyndigheten.se

Illustration: Pensionens tre delar

Spara själv till pensionen

Pensionen som du får från staten och jobbet ger ungefär 70 procent av din månadslön i pension. Om du vill få mer så behöver du spara själv till pensionen. Kontakta oss så hjälper vi dig.

Lär dig mer om allmän pension

Få överblick på hela din ekonomi

Vill du veta hur hela din pension, inklusive tjänstepension och privat sparande, ligger till? 

Andra läste också

  • Pension - så funkar den och så kan du påverkar den

    Allmän pension, tjänstepension, premiepension – och eventuellt eget sparande. Så här funkar pensionssystemet och så kan du påverka hur stor den blir. 

    Så funkar pensionen
  • Därför har kvinnor ofta lägre pension

    Pensionen grundas på hur stora inkomster man haft under arbetslivet och eftersom kvinnor ofta tjänar mindre än män finns det en del saker att tänka på för att klara sig ekonomiskt den dagen det är dags för pension.

    Hur kommer det sig att kvinnor ofta har lägre pensioner?